2015. május 26., kedd

Pünkösdi zarándoklat

"Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket." (Apostolok cselekedetei: ApCsel 2,1-4)
Kép: saját (Csíksomlyói búcsú)

Zarándokolni voltunk Csíksomlyón, az udvarhelyiekhez csatlakozva. Majdnem 900-an gyalogoltunk be velük együtt a kegyhelyre a Tolvajos-tetőn át, sok-sok fiatallal.

Koronkai Zoli atya indító szentbeszédében a zarándoklás 3 aspektusát fejtette ki:
  • kihívás
  • remény
  • közösség
Nagyon találónak érzem ezt. Mivel nem tudtam jelen lenni ezen a szentbeszéden egyéb szolgálat miatt, magam gondolkoztam tovább ezeken a kulcsszavakon.

Mi van, ha a 3-ból csak 2 valósul meg? A kihívás és a remény közösség nélkül egyfajta privát vallásossághoz, akár önmegváltás kereséséhez, elszigetelődéshez vezethet. A kihívás és a közösség remény nélkül erőlködés, sportteljesítmény. A remény és a közösség kihívás nélkül valamiféle szokványos istentisztelet, kikapcsólódás, vagy épp a megszokott formákban való biztonság keresése. A 3 együtt valóban zarándoklat. A kihívásban túl kell lépni a konfortzónán, ezt nem lehet megúszni, mert Isten csak így tud új módon megnyilatkozni és formálni, s szembesülni kell a határokkal, amikor már a saját erő nem elég. A remény szükséges, hogy valóban Isten felé forduljak és ne magamtól vagy másoktól, hanem Tőle várjam az áldást, az üdvösséget, a boldogságot, valami olyan felé tartva ami túl van az evilági kereteken. A közösség pedig hordoz, a szeretet csak másokkal és mások felé ill. felől tud megvalósulni; Istennel és emberekkel való kapcsolatom összefügg. A célt a remény motiválja; s ha a kihívásban gyengül az erőm, a közösség tud segíteni és megtartani. S fordítva is, én magam is támogathatok másokat. Mi pl. sajnos nem mindnyájan tudunk most végiggyalogolni, viszont nagy öröm és lelkesítés volt fogadni a zarándokokat visszaútjuk utolsó km-ein.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése