2015. február 11., szerda

Vallásközi párbeszéd, béke, zarándokút

"Vizsgáljatok felül mindent, a jót tartsátok meg." (Szent Pál apostol, 1Tessz 5,21)
Kép innen
Múlt pénteken a bécsi ENSZ központban egy konferenciát tartottak a vallásközi párbeszéd fontosságáról a béke biztosításában. Az ENSZ február első hetét "World Interfaith Harmony Week"-ként deklarálta. Mindebben jelentős szerepe van UPF szervezetnek, mely a béke előmozdítására törekszik és az ENSZ-hez "special consultative status"-ú civil szervezetként csatlakozik.

A konferencián többek között szó esett a nők szerepének fontosságáról a vallásközi párbeszédben, továbbá arról, hogy érdemes "action-oriented" módon, valós, cselekvő együttműködéseket kezdeményezni a különféle vallások képviselői és intézményei között, tehát az eszmecserén túl olyan aktivitást folytatni, amely a világ békéjét, jólétét, igazságosságát segíti elő.

Ilyen lehet a jeruzsálemi zarándokút (Jerusalem Way) is, mely tervezett gyalogos zarándokút Santiago de Compostelából Jeruzsálembe, átívelve számos kultúrán-valláson, zsidó-keresztény-muszlim aspektussal, célja a világ békéjét és a szeretetet előmozdítani. Ez magyarországon is átvezet és várhatóan hamarosan vendégül láthatjuk az egyesületük vezetőit Budapesten.
http://www.jerusalemway.org/

A konferencia szervező UPF kezdeményezése továbbá, hogy az ENSZ foglalkozzon az ember lelki, vallási, spirituális dimenziójával (mely a legértékesebb emberi dimenzió), mivel az elmúlt évtizedekben a gazdasági, társadalmi, nemzeti, stb. identitás és szerep mellett hajlamos a közélet megfeledkezni az emberség eme lényeges, alapvető igényével, "világával"; s erre többek között javasolja egy vallásközi bizottság felállítását, különféle hitű és hagyományú vallási vezetők részvételével. A konferencián szóba kerültek azok a jó példák, amik - a hangos háborúskodások ellenére - azt mutatják, hogy különféle vallású-hitű emberek - megmaradva és erősítve saját hitüket - természetes módon együtt tudnak élni és együttműködésük kölcsönös gazdagodáshoz vezet.

---------------

Érdemes tudni, hogy az UPF kapcsolódik az Unification Church-höz is; alapítójuk közös. E Koreából indult felekezet keresztény alapú, bár tanítása lényeges pontokon eltér az ortodox-katolikus-protestáns kereszténységtől. Katolikus megközelítésben is írnak róla az alábbi oldalak, köztük egy jezsuita kritikus és ugyanakkor elismerő megállapításaival is:
http://en.wikipedia.org/wiki/Unification_Church_and_mainstream_Christianity
http://www.reverendsunmyungmoon.org/teach_faq_catholics.html
http://www.rapidnet.com/~jbeard/bdm/Cults/unificat.htm

------------

Mindehhez kapcsolódó munka a "World Scripture", mely a különféle vallások szent írásait elemezve a közös ill. párhuzamos tanításokat keresi és mutatja be - szerkesztőbizottságában számos vallás képviselőivel:
http://www.unification.net/ws/
A konferencián elhangzott, hogy a közös tanítás arányát 70%-ban látják. Persze, hogy ez hogyan, mi alapján értendő, az számomra is kérdés, ugyanakkor fontos törekvés kimutatni és odafigyelni arra, mi az, ami közös, ami összeköt - elvégre mindnyájan az egy igazságot-valóságot keressük és próbáljuk szemlélni, elérni, kapcsolódni hozzá... Mindeközben persze nem összemosva hitrendszereinket.

-----------

Az ENSZ főtitkár üzenete itt olvasható:
http://www.un.org/sg/statements/index.asp?nid=8382

További infó és képek a bécsi konferenciáról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése