2015. április 19., vasárnap

A tiszta forrás

"Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent." (Máté-evangélium: Mt 5,8)
Kép: Pilisszentkereszti Szentkút (saját)
LélekTúrán voltunk ma Dobogókőn. Ld. itt(kiírás) és itt(fotók). Elmélkedésem gondolatai a Szentkútnál:

A tiszta vízben megláthatom magam. Isten is megláthatja magát bennem, ha eljutok oda, hogy az ős-eredeti istenképiségemből/ben tudok élni és ezt sugározni kifelé. Ehhez el kell jutnom a tiszta forrásig. A tiszta forrás a lelkem mélyén fakad, túl a zavaros és kiapadó forrásokon (vö. Anselm Grün: Lelkünk erőforrásai c. könyve). Megkérdezhetem magamtól, hogy mit miért csinálok, honnan veszem az erőt, a motivációt. Ha pl. valamit egoizmusból teszek, akkor az zavaros forrás, viszont mögé nézhetek, hogy vajon miért akarom, hogy jó színben tűnjek fel. Pl. azért, hogy értékesnek élhessem meg magam - s ez már egy egyértelműen pozitív vágy és az Isten, a szeretet szándéka szerint való. Ha egyre mélyebbre és mélyebbre megyek, tisztulnak a dolgok és olyan vízhez juthatok, ami nem apad ki. A Szentlélek forrása bennem van, csak van amikor az elé bejövő zavaros források miatt elérhetetlen számomra.

Mária, Jézus Krisztus édesanyja is egy tiszta forrás. A forrás a vizét nem a semmiből hozza elő, nem őmaga teremti. Hanem összegyűlik valami és koncentráltan a felszínre jön. Tiszta, mert megtisztult. Sokfelől jön, sok idő alatt tisztult le, mélyült, szivárgott le és gyűlt össze. Az Újszövetség, Krisztus története a Bibliában ha az oldalak számát nézzük, meglehetősen a vége felé kezdődik. Minden addigira szükség volt ahhoz, hogy egyszer csak Máriában a Szentlélek által testet öltsön az isteni Szó és emberré váljon. Hogy Mária Isten anyja lehessen, s így az üdvösség, az Élő Víz, Jézus Krisztus forrása. A mindig tiszta, soha ki nem apadó vízé.

Mária nem úgy Isten anyja, hogy előbb volt nála, nem is nagyobb nála. Mária ember. A megváltott ember mintaképe. Aki Istent hordozza. Aki igent mond Isten hívására, arra, hogy a Szentlélek fakasszon benne új életet. Isten minket is erre hív, hogy eljussunk a tiszta forrásig a lelkünk mélyén, merjünk szembenézni zavarainkkal, gyengeségeinkkel, mindennel ami elfedi a tiszta forrást, átadjuk neki hogy átváltoztassa, előhozza belőle a jót... Mi is Istent, az ő szeretetét hordozzuk és források lehetünk mások számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése